Zo maak je van jouw huis een podcaststudio
1. Koop geschikte microfoons
Ok, dit schrikt je misschien meteen af. Microfoons, die zijn vast heel duur. Maar ik zei een geschikte microfoon, niet een dure microfoon. Voor het opnemen van een podcast heb je namelijk geen dure microfoon nodig. En alles is beter dan een iPhone of laptop mic toch?
Er zijn heel veel betaalbare microfoons op de markt, in allerlei soorten en maten. Dynamisch, condensator, XLR, USB, etc. Misschien gaat het je duizelen, maar als we je één tip mogen geven: koop een dynamische microfoon met USB aansluiting.
Een dynamische microfoon pikt namelijk minder omgevingsgeluid op. En als je in woonkamer opneemt en er af en toe een tram voorbijkomt is dat wel fijn.
Daarnaast kun je een microfoon met USB aansluiting meteen in je computer pluggen zonder dat je een externe audio interface nodig hebt. Makkelijk.
Wij gebruiken voor onze remote opnames bijvoorbeeld een Samson Q2U. Betaalbaar en klinken prima.
2. Koop koptelefoons
Deze hoeven ook niet duur te zijn. Voor €30 heb je al een prima koptelefoon. Een koptelefoon heeft een aantal voordelen:
- Je kan controleren of je goed in de microfoon praat. Als je ongeveer 5 cm van de microfoon praat heb je het beste geluid. Met een koptelefoon hoor je goed in je stem goed binnenkomt.
- Je verstaat je gasten goed. Belangrijk als je een goed gesprek wil voeren.
- Je belandt met z’n allen in een soort bubbel. De buitenwereld verdwijnt en er ontstaat een soort focus waarbij iedereen beter luistert en niet door elkaar praat.
3. Welke kamer galmt het minste?
Kies een kamer in je huis die het minste galmt. Doe een klein experiment: loop je huis heen en klap in je handen. Of zing een liedje, of schreeuw ‘Hey!’. Beetje raar om te doen, maar je kunt wel horen hoe je kamer reageert op geluid dat je maakt. Probeer bijvoorbeeld eens het verschil te horen tussen je badkamer en je slaapkamer. De badkamer is de laatste plek waar je een podcast wil opnemen.
Elke kamer klinkt anders. Dat komt door een aantal dingen:
- De grote van de kamer. Hoe groter je kamer hoe langer de galm. Een kleine slaapkamer heeft bijvoorbeeld een korte galm dan een grote zolder.
- De vorm van je kamer. Als je kamer helemaal vierkant dan heb je de kans dat het geluid gaat ‘flutteren’. Als je in je handen klapt hoor dan ’trrrrrrrrr’. Kamers met rare hoeken hebben dat minder.
- Hoeveel meubels en gordijnen er aanwezig zijn. Grote meubels zoals banken, bedden, fauteuils en sofa’s slurpen als het ware het geluid op. Gordijnen doen dat ook. Door de zachte stof en de dikke kussen kan het geluid niet weerkaatsen. En dus galmt het minder.
- Boekenkasten zijn ook handig. Door de onregelmatige vorm van de boeken wordt het geluid alle kanten op gekaatst. Dat heet ‘diffusie’. En dat klinkt ook beter.
Kies dus een kamer die het minste galmt en het ‘droogst’ klinkt.
4. Bouw een dekenfort!
Zoals je net gelezen hebt zorgen grote stoffen meubels en gordijnen er dus voor dat je kamer beter klinkt. Maar kussens en dekens werken natuurlijk ook! Tijd om een dekenfort te bouwen dus.
Hang bijvoorbeeld extra gordijnen of lakens aan de muur. Vooral voor en achter de sprekers. Je zult meteen verschil horen. Dat komt omdat geluid niet meer weer kan stuiteren tegen de muur.
Ook kussens in de hoek plaatsen helpt. In de hoeken verzamelen alle lage frequenties zich. Dat maakt een ruimte ‘boomy’. Vooral mannenstemmen worden dan onverstaanbaar. Dus pak een paar kussens van de bank of je bed en stop ze in de hoeken!
5. Bouw een pop-up studio
Afhankelijk van hoeveel sprekers je in podcast hebt zul je nu een klein studiootje moeten bouwen. Aantal tips:
Als je alleen jezelf opneemt maak dan een comfortabele plek waar je overal bij kunt: je laptop, aantekeningen, glaasje water. En bouw jezelf dus een beetje in met kussens en gordijnen!
Als je met meerdere mensen opneemt zorg dan dat je een tafel hebt waar iedereen aan kan zitten en elkaar kan zien. En maak het een beetje gezellig. Bloemetje op tafel, sfeerlichtje, dat soort dingen.
6. ‘Soundcheck one two’
Voordat je gaat opnemen test je of alles goed binnenkomt en hoe je opname klinkt. Luister goed hoe je stem klinkt. En luister dus ook naar hoe de kamer klinkt. Hoor de galm van de kamer? Klinkt het alsof je in een badkamer staat? Of klinkt het ‘hol’? Hang dan meer lakens op en stop kussens in de hoeken.
Zorg dat je dicht bij de microfoon zit, je alles bij de hand hebt en dan is het tijd om op ‘Record’ te drukken. Veel plezier!
Meer blogs over podcasten
Heb jij een goed verhaal dat gehoord moet worden?
Spraakmaker media helpt je met het maken van inspirerende podcasts. We denken mee met jouw concept en maken professionele opnames en jingles. Zodat jij verandering teweeg kan brengen.