Wat is een podcast? Wij leggen het uit.

Portable On Demand

Het woord ‘Podcast’ is een samenvoeging van ‘iPod’ en ‘broadcast’. De iPod is natuurlijk de mp3-speler die Apple op de markt bracht en het woord broadcast betekent uitzending. Een podcast is dus een uitzending die kunt streamen of downloaden op jouw apparaat naar keuze en mee kunt nemen.

Een podcast kun je het beste zien als een radioprogramma op jouw streaming platform wat je kunt luisteren wanneer het jou uitkomt. Luisteraars kunnen zich abonneren op een uitzending die zijn leuk vinden en ontvangen een melding wanneer de nieuwe aflevering uit is. Je hoeft niet meer de radio aan te zetten wanneer jouw favoriete DJ presenteert maar streamt simpelweg de aflevering wanneer je wilt, waar je maar wilt. POD staat immers voor Portable On Demand. Leuk feitje voor tijdens de pubquiz.

De populariteit van podcasts is de afgelopen 15 jaar sinds het begonnen is enorm toegenomen. Naast dat je kan luisteren waar en wanneer je maar wilt, is het ook nog eens meestal gratis. Daarom wordt het ook gezien als goed alternatief voor radio en zelfs als concurrent.

Gratis

Het mooiste aan podcast is misschien wel dat ze helemaal gratis zijn om te luisteren. Ook al staan de meeste podcasts op Spotify of Apple Podcasts, en moet je daar vaak een account voor hebben, bieden de meeste podcastmakers hun afleveringen ook ergens anders aan. Bijvoorbeeld op hun website of op Soundcloud. Denk bijvoorbeeld aan de veel geluisterde podcast van BNR. Die kun je gewoon op hun website beluisteren.

Duizenden onderwerpen

Podcasts zijn er over de meest uiteenlopende onderwerpen. Actualiteit, wetenschap, zelfhulp, financiën, muziek, dieren, hobbies, noem maar op. Voor elke interesse is er wel een podcast te vinden. Tegenwoordig hebben bijna elke krant en radiostation wel een podcast. Ook zijn er veel individuen die podcasts maken en sommige daarvan hebben duizenden of zelfs miljoenen abonnees. De podcasts die er sinds het begin bij zijn hebben soms wel 400 afleveringen. Bingecasten, is dat al een woord?

Naast dat een podcast een medium is voor individuen om in contact te komen met gelijkgestemden, is het voor veel bedrijven een andere manier om in contact te blijven met hun klanten. Te gast zijn bij een bekende podcast is goede promotie, maar ook zelf eentje opnemen kan een manier zijn om een diepere klant-relatie te ontwikkelen. Ook is het mogelijk om je product te laten promoten door de ‘DJ’.

Zelf een podcast maken

Het is tegenwoordig steeds makkelijker om zelf een podcast te beginnen. Je hebt namelijk geen radio station meer nodig om jouw verhaal te vertellen. Je kunt zelf een podcast opnemen en uploaden naar Spotify of Apple Podcasts.

Bovendien is het niet duur om zelf een podcast te maken. De opname apparatuur wordt steeds goedkoper. Daarom kan iedereen tegenwoordig een podcast maken. Toch Lange Frans? Heel interessant…

Op zoek naar tips hoe jij zelf een podcast kunt opnemen die professioneel klinkt? Wij hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet.

Even samenvatten

Gratis. De meeste podcasts zijn helemaal gratis.

Luister. Met apps als Spotify en Apple podcasts heb je altijd je favoriete podcasts op zak.

Altijd. Luister wanneer jij wilt naar de nieuwe aflevering van je favoriete podcast.

Overal. Luister een podcast waar je maar wilt. Bijvoorbeeld onderweg.

Heb jij een goed verhaal dat gehoord moet worden?

Spraakmaker media helpt je met het maken van inspirerende podcasts. We denken mee met jouw concept en maken professionele opnames en jingles. Zodat jij verandering teweeg kan brengen.

Onze podcaststudio
in Amsterdam