10 redenen waarom jouw bedrijf een podcast moet hebben

1. Snel groeiend publiek

Met de komst van streamingdiensten zoals Netflix en Spotify zijn gebruikers gewend geraakt om te kijken en luisteren waar en wanneer het hen uitkomt. Het aantal radio luisteraars neemt mede daarom al jaren af. Zeker in de leeftijdsgroep van 10 tot 35 jaar.

Daarentegen neemt het aantal podcastluisteraars al jaren flink toe. In 2019 luisterde 5 miljoen mensen naar podcasts en kun je inmiddels kiezen uit meer dan 30 miljoen afleveringen! Zelfs minder bekende podcastmakers hebben al snel zo’n 20.000 luisteraars per aflevering. 32% zegt tussen de 4 en 6 uur per week naar podcasts te luisteren. De meeste zijn hoog opgeleid en luisteren om er iets van te leren.

Wat is de leeftijd van podcast luisteraars?

Met je podcast bereik je vooral mensen tussen de 28 en 44 jaar.

2. Reclame op tv en radio bereikt minder mensen

Die afname in radioluisteraars betekent ook dat het aantal mensen dat reclame op de radio hoort steeds verder afneemt. Daarnaast zijn veel liefhebbers van podcasts ook lid van Netflix of Amazon Prime, en zien dus ook minder reclames op televisie. Adverteren op tv en radio wordt dus steeds minder interessant voor bedrijven.

3. Overal beschikbaar

Een podcast wordt door veel mensen gezien als radio on demand; luisteren naar een programma naar keuze waar en wanneer het jou uitkomt. Een luisteraar hoeft niet wachten op het ene uurtje dat zijn of haar favoriete DJ zijn uitzending heeft, maar kan overal en op elk tijdstip in één van de vele streaming diensten de podcast luisteren. Een grotere kans dat de naam van jouw bedrijf bij de goede doelgroep terecht komt dan die ene keer dat je mocht aanschuiven als tafelgast in een radioshow om half 7 ’s ochtends.

4. Aandacht

De grootste groep podcastfans is tussen de 23 en 34 en hoewel ze zeggen dat deze groep moeite heeft te focussen houdt deze groep bijzonder lang de aandacht vast. De gemiddelde lengte van een luistersessie ligt tussen de 30 en 60 minuten. Dat betekent dat ze vaak een gekozen aflevering volledig afluisteren. Trouwe luisteraars dus.

Hoeveel luister je per week naar een podcast?

De meeste mensen luisteren tussen de 1 en 6 uur per week naar een podcast!

Hoe lang zijn je luistersessies?

Je ziet dat podcast een long format medium zijn. Tussen 30 en 60 minuten is gangbaar.

5. Goedkoop

Reclame tijd inkopen is duur. Dat geldt eigenlijk voor alle vormen van advertentie. Of het nou een spotje op tv of radio is, of een Google of Facebook advertentie. Een podcast opnemen en publiceren is tegenwoordig heel goedkoop. De apparatuur wordt steeds goedkoper en er zijn veel services waar je gratis een podcast kunt laten publiceren. Dat betekent meestal dat je niet meer dan €500 hoeft uit te geven om jezelf podcaster te noemen.

Ook professionele kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Meer weten over wat je nodig hebt om als bedrijf een podcast op te nemen? Neem dan contact met ons op.

6. Zelf bepalen

Als maker van een podcast ben je helemaal vrij om te maken wat jij voor ogen hebt. Fictie of non-fictie? Interviews of monoloog? Lang of kort? Je hebt volledige vrijheid. Je bent niet afhankelijk voor het format van een radioprogramma, aantal woorden in de krant of de kleine kans dat je aan mag schuiven bij Eva Jinek. Dus wees creatief en bedenk een bijzondere manier om jouw klanten te informeren, inspireren, vermaken, raken, te vinden en te binden.

7. Hechtere band met publiek

In een onderzoek i.s.m. de Rijksuniversiteit Groningen wordt door luisteraars hun relatie met de host vaak omschreven als vriendschappelijkpersoonlijkfan en intiem. En dat is niet vreemd. Aangezien meeste podcastfans gericht naar podcasts zoeken, aandachtig luisteren en vaak de afleveringen helemaal afluisteren en dat voor 6 uur per week is de kans groot dat je een hechte band met je klanten opbouwt. Onderdeel worden van iemands dagelijks leven.

Daarnaast is het mogelijk om in jouw uitzending vragen van luisteraars te beantwoorden, klanten te interviewen, winacties te doen en andere manieren om de relatie met je klant te versterken.

8. Laat zien dat je een autoriteit bent

In dat vorig genoemde onderzoek geeft 87% van de mensen aan dat ze naar een podcast luisteren om iets te leren. Als eigenaar van een bedrijf heb jij natuurlijk verstand van bepaalde dingen. Of dat nou geld, technologie, eten, reizen, mensen of iets heel specifieks. Een podcast geeft jouw bedrijf een platform om te laten zien dat je een autoriteit op dat gebied bent. Wanneer jouw luisteraars in aanraking komen met aan het onderwerp van jouw podcast zullen ze onmiddellijk aan jouw bedrijf denken.

9. Advertenties in een podcast

Geen behoefte om zelf een podcast te maken maar wil je wel adverteren bij een specifieke doelgroep? Veel podcasts hebben hun eigen publiek van een bepaalde gender, leeftijd, opleidingsniveau en interessegebied. Dat maakt het makkelijk om gericht op te adverteren als bedrijf.

Omdat podcasts nog redelijk jong zijn is adverteren gedurende nog een beetje het wilde westen. Welk format een reclame heeft en wanneer deze afgespeeld wordt binnen een aflevering staat nog niet vast. Veel mensen geven zelf aan dat advertenties voorgelezen door de host en advertenties aan het einde van een aflevering niet als vervelend ervaren worden en vaak niet worden geskipt.

10. Ook intern heel waardevol

Ook binnen de muren van je bedrijf kan het interessant om een podcast te verspreiden. Geen notulen, papierwerk of death by powerpoint maar onderweg naar je werk even luisteren naar de laatste update in het bedrijf. Waar zijn je collega’s in het buitenland mee bezig? Wat is er geleerd op die conferentie van vorige week? Stel je nieuwe collega aan iedereen voor of inspireer je werknemers door een interview met een topvrouw uit jullie vakgebied te delen. Daarnaast kan iedereen tegenwoordig wel een break van zijn of haar beeldscherm gebruik na alle Zoom meetings.

Wij helpen je in elke stap van het proces. Van ruw idee tot gepubliceerde podcast.

Heb jij een goed verhaal dat gehoord moet worden?

Spraakmaker media helpt je met het maken van inspirerende podcasts. We denken mee met jouw concept en maken professionele opnames en jingles. Zodat jij verandering teweeg kan brengen.

Onze podcaststudio
in Amsterdam