Podcast als recruitment tool

Op zoek naar personeel?

Veel bedrijven zijn tegenwoordig op zoek naar geschikt personeel. En dat is niet altijd makkelijk te vinden. LinkedIn, recruiters en uitzendbureaus zijn allemaal tools om de juiste nieuwe werknemers te vinden. Een podcast is daar een mooie aanvulling op. In deze blog vertellen we je een reden waarom podcasts zo’n goede recruitment tool zijn.

Een klant van ons

Van-Ons, een klant van ons. Ze zijn een tech en marketing kantoor hier in Amsterdam met klanten als In de Buurt, Bux, de Balie, Dudok en meer. We maken met hen een podcast genaamd Digitale Slagkracht met nieuws over de tech en marketing wereld. In de tech hoek hebben developers het voor het uitzoeken. Er is meer vraag dan aanbod. Dat merkte Van-Ons ook. Na een opname van Digitale Slagkracht ging ik met Robert, de oprichter, in gesprek over wat hun podcast hen oplevert.

Waarom een podcast?

Robert vertelde dat er meerdere redenen zijn om deze podcast te maken. Ten eerste omdat het gewoonweg leuk is om te maken. Het is niet voor niets het favoriete moment van de week en elke keer genoeg reden om champagne mee te nemen. Een andere belangrijke reden is dat het een oneindige bron van online content is. Uit een podcast kun je oneindig veel snippets halen voor socials en website. Daarnaast laat je zien dat je verstand van zaken hebt en waardevolle inhoud deelt.

Maar de belangrijkste reden was dat het een enorm goede recruitment tool is. Een perfecte manier om potentiële werknemers kennis te laten maken met je bedrijf en aan je te binden zonder dat ze voet over de drempel van je kantoor hebben gezet. Robert legde uit dat het hem in de long run dus geld oplevert om deze podcast te maken. En dat is wel even leuk om uit te leggen.

Kennismaking

Zoals gezegd is een podcast een goede eerste indruk om kennis te maken met een bedrijf. Je hoort wie de mensen achter het bedrijf zijn, wat hun visie en werkwijze is en wat voor een sfeer er hangt. Zonder een voet over de drempel te zetten of iemand de hand te hebben geschud weet je al of het bedrijf bij je past. Een manier om je voor te stellen of dit je collega’s kunnen en zijn en het geeft een veel beter beeld dan alleen een website en upload pagina voor je CV. Robert vertelde dat 95% van de sollicitanten het bedrijf al kende van de podcast.

Sollicitatieproces

Omdat potentiële werknemers al kennis gemaakt hebben met jouw bedrijf zal het sollicitatieproces daarna sneller verlopen. Er is namelijk een schifting geweest en alleen de werknemers die zichzelf wel zien werken bij jouw bedrijf komen langs. Dus je kunt meteen de diepte in. Robert vertelde dat het sollicitatieproces vaak twee keer zo snel gaat omdat die eerste kennismaking al plaatsgevonden heet. En dit is waar het interessant wordt.

Hogere omzet

Omdat er minder tijd wordt besteed aan het sollicitatieproces kun je mensen sneller aannemen. Dat betekent dat je meer opdrachten kunt doen en meer klanten kunt aannemen. En dat levert een hogere omzet op. Op die manier verdient een podcast zich dubbel en dwars terug. Niet alleen als marketing tool, manier om kennis te delen of gewoon een gezellige donderdagmiddag. Maar ook als recruitment tool. Interessant inzicht, toch? Vond ik wel.

Digitale Slagkracht

Michiel, Robert en Anna presenteren elke twee weken Digitale Slagkracht, een podcast vol tech en marketing nieuws. Als je op de hoogte wilt blijven van wat er in die wereld speelt of op zoek bent naar een gaaf bedrijf om mee of voor te werken: check it out.

Door Mart Jeninga van Spraakmaker Media

Heb jij een goed verhaal dat gehoord moet worden?

Spraakmaker media helpt je met het maken van inspirerende podcasts. We denken mee met jouw concept en maken professionele opnames en jingles. Zodat jij verandering teweeg kan brengen.

Onze podcaststudio
in Amsterdam