Hoe verdien ik geld met mijn podcast?

Een paar cijfertjes

 • Nederlanders luisteren gemiddeld 5 shows per week
 • We luisteren tussen de 1 en 6 uur per week naar podcasts
 • De meeste mensen luisteren naar een aflevering tussen de 30 en 60 minuten. De sweet spot is 35 minuten.
 • Er zijn nu ongeveer 30 miljoen afleveringen te vinden

Maar hoeveel luisteraars er ook zijn, iedereen luistert gratis. Althans, op een tientje Spotify of Apple Music abonnement na. En vraag maar aan artiesten die hun muziek op die streamingdiensten hebben staan, daar word je niet rijk van. Dus hoe valt er dan geld te verdienen met een podcast? Of is het alleen een leuke manier om kennis over te brengen en verhalen te vertellen?

Advertenties

Alleen van het streamen van je podcast wordt je niet rijk. Anders dan bij muziek is het zelfs zo dat je niet betaald krijgt per stream. Maar hoe kun je dan wel geld verdienen met jouw podcast?

Advertenties! Iedereen die The Social Dilemma heeft gezien op Netflix weet inmiddels: als je gratis gebruik maakt van het product, ben jij het product. Oftewel, voor jouw aandacht wordt grof geld betaald door adverteerders. En omdat de meeste luisteraars een aflevering tussen de 15 en 60 minuten helemaal afluisteren valt er best wat aandacht te monetizen.

Daarnaast hebben veel podcast luisteraars ook een abonnement op Netflix of Amazon Prime en kijken ze daardoor minder tv-reclames. En aangezien podcasts een soort on demand radio is, neemt het aantal radio luisteraars ook al jaren af.

Bovendien heeft elke podcast een hele specifiek soort luisteraar. Een specifieke doelgroep. Dat maakt het voor bedrijven makkelijker om raak te schieten met hun advertenties.

Hoe werkt zo’n advertentie dan?

Er zijn verschillende manieren om te adverteren in een podcast. Het leuke aan podcasts is dat ze nog relatief nieuw zijn en adverteren nog een beetje het Wilde Westen is. Maar het volgende voorbeeld herken je waarschijnlijk:

Sponsoring

De volgende aflevering wordt mogelijk gemaakt door <vul hier het bedrijf in>. <Bedrijf> maakt producten die geschikt zijn voor mensen die naar deze podcast luisteren. Als je nu naar de website van <bedrijf> gaat ontvang je 10% korting met de code <naam podcast>.’

Maar dan iets mooier verpakt natuurlijk. Je podcast laten sponsoren door een bedrijf in ruil voor het noemen van het bedrijf voordat een aflevering begint is een manier om geld te verdienen met een podcast. Hierbij wordt vaak over het product verteld door de host zelf. Meestal aan het begin of eind van een aflevering. Dit komt meestal sympathieker over dan een reclameblok.

Reclameblok

‘We’ll be right back after a short break!’

Net als bij radio en televisie wordt er in podcasts ook gebruik gemaakt van reclames. Deze worden dan niet door de host gebracht maar zijn vooraf opgenomen reclames. Deze kunnen voor, na of tijdens een aflevering voorbij komen. En omdat ze vaak specifiek getarget zijn op de luisteraars van de podcasts sluiten ze goed aan bij het publiek en worden ze niet als irritant ervaren. In de podcast DAMN, HONEY, waar wij de montage van doen, maken ze gebruik van pre-rolls, mid-rolls en post-rolls. Dit betekent dat er voor de aflevering, in het midden van de aflevering of aan het einde van de aflevering een advertentie te horen is. 

DAI

Wat? Dynamic Ad Insertion. Daarmee worden alleen advertenties afgespeeld die voor de gebruiker relevant zijn. Op basis van jouw demografie, interesses en luistergedrag worden dan de juiste advertenties gekozen. Dit is op Youtube, Facebook en Instagram natuurlijk al de norm, maar voor podcasts is het nog in ontwikkeling.

Crowdfunding en donaties

Mocht je al een grote fanbase hebben dan is dit een goeie optie. Je vraagt je fans om een donatie zodat jij de podcast kunt blijven maken en verbeteren. Aan deze donaties kun je natuurlijk allerlei tegenprestaties verbinden. Aantal voorbeelden:

 • Het noemen van de donateur in je aflevering (beetje hetzelfde als sponsoring)
 • Bij een bepaald opgehaald bedrag:
  • Nodig ik een gast uit die interessant is voor mijn luisteraars
  • Verleng ik mijn afleveringen zodat er meer waardevolle informatie beschikbaar komt
  • Verhoog ik de frequentie waarmee ik nieuwe afleveringen maak

Wees bij deze tegenprestaties wel realistisch zodat het niet overpromised & underdelivered wordt, zoals ze dat zo mooi zeggen.

Hoeveel luisteraars moet ik hebben?

Daar zijn helaas geen keiharde cijfers voor. Hoe algemener je podcast, hoe groter je publiek moet zijn. Hoe kleiner je niche is, des te kleiner kan je groep luisteraars zijn om toch interessant genoeg te zijn voor adverteerders.

Maar mocht je duizenden luisteraars per aflevering hebben dan kunnen daar als snel honderden euro’s mee verdiend worden. Hierbij is het dus belangrijk om een goed beeld te hebben van de aantallen en demografie van jouw fans. Hou dus je statistieken van je podcast host (bijvoorbeeld… ahum, ons) in de gaten.

Waar vind ik adverteerders?

Het beste wat je kunt doen is dit even Googlen. Er zijn genoeg bedrijven die podcasts aan adverteerders koppelen. Dag en Nacht Media is er bijvoorbeeld een van.

Verder kun je natuurlijk zelf bedrijven aanschrijven. Een cold call maken om te vragen of ze geïnteresseerd zijn. Probeer dan te bedenken welke producten en diensten handig kunnen zijn voor jouw luisteraars. Hoe beter dit aansluit des meer hebben alle partijen aan een samenwerking.

Kwaliteit boven alles

Of je nou geld verdient met je podcast of niet, het belangrijkste is natuurlijk dat je podcast van hoge kwaliteit is en waardevol voor je luisteraars is. Focus je eerst op de content van je afleveringen en hoe je zoveel mogelijke waarde voor je fans kunt creëren. Want zonder de aandacht van je luisteraars ben je nergens. Wij helpen jou hier graag bij.

Zelf een podcast maken?

Heb jij een goed verhaal dat gehoord moet worden?

Spraakmaker media helpt je met het maken van inspirerende podcasts. We denken mee met jouw concept en maken professionele opnames en jingles. Zodat jij verandering teweeg kan brengen.

Onze podcaststudio
in Amsterdam