10 tips om thuis een podcast op te nemen

1. Koop een geschikte microfoon

Met een microfoon vereeuwig je jouw stem. Maar met je gezicht dicht bij de microfoon van je laptop of iPhone je stem opnemen gaat geen verstaanbaar resultaat opleveren. Koop daarom een goede microfoon. Er zijn inmiddels veel microfoons op de markt die speciaal ontworpen zijn voor podcasts en die je gemakkelijk met USB aansluit. De meeste zijn heel betaalbaar. Dit zijn er een paar:

2. Leer werken met audio software

Om je podcast te kunnen opnemen en editen heb je software nodig. Opnemen, editen en mixen is geen makkelijk klusje dus je zal wat tijd moeten investeren in software. Er zijn veel (gratis) programma’s op de markt om je stem of andere instrumenten op te nemen. Met Audacity of GarageBand kom je een heel eind. Je kan natuurlijk ook je audiobestand naar ons sturen, dan doen wij de editing. Toch zelf doen? Hier een lijstje:

  • Audacity
  • GarageBand
  • Logic Pro
  • Adobe Audition
  • Cubase
  • Ableton
  • Wavepad
  • SoundForge

3. Kies een droge en stille omgeving

Een goede opnamekamer moet aan twee eisen voldoen: stil en droog.

Met stil bedoelen we omgevingsgeluid. Je eigen huis is waarschijnlijk niet zo soundproof als een studio. Toch wil je dat je opnames zo stil mogelijk zijn. Zoek dus een plek in je huis of kantoor waar je weinig last hebt van omgevingsgeluid. Een kamer aan een drukke straat gaat waarschijnlijk veel bijgeluiden opleveren. Sirenes en gillende kinderen kunnen afleidend zijn. Mocht je weinig keuze hebben, neem dan ’s avonds je podcast op als het wat stiller is.

Met droog bedoelen we de galm van je kamer. Een kamer met veel galm is niet bruikbaar, dan klinkt het alsof je in de badkamer aan het opnemen bent. Een kamer met een grote bank en gordijnen heeft meestal veel minder galm. Bijvoorbeeld je woonkamer of slaapkamer.

4. Creëer een chille spot voor jezelf

Maak voor jezelf een fijne werkplek waar je je goed kunt concentreren. Computer bij de hand, notitieboek met aantekeningen, glas water en telefoon op stil. Een comfortabele opname plek heeft invloed op hoe ontspannen je klinkt. Kijk bijvoorbeeld eens in onze studio!

5. Wen aan je eigen stem

[Jezelf terughoren op een vakantievideo is altijd ongemakkelijk. Klink ik echt zo? Je eigen stem terughoren is vaak even wennen, maar als je een podcast gaat opnemen ga je jezelf heel vaak terughoren dus wen er maar aan. Oefen door een aantal verhaaltjes in te spreken. Alsof je belt met een vriend. Luister het terug en let op hoe vaak je ‘uhm’ zegt en of je misschien andere trekjes hebt zoals smakjes en kuchjes. Confronterend, maar je wordt er beter in als je het vaak doet. Je kan ook een bekende vragen om feedback te geven.

6. Spreek met de juiste afstand tot de microfoon

Probeer tussen de 3 en 6 centimeter van de microfoon af te praten. Te dichtbij en alles klinkt heel ‘boomy’ en alle P’s en B’s exploderen. Zit je te ver weg dan neemt de microfoon ook het geluid van de kamer op en krijg je het badkamer-effect.

Je kunt kiezen om een popfilter te kopen om alle B’s en P’s te filteren en jezelf op de juiste afstand te houden. Sommige microfoons hebben er al één inbegrepen.

7. Doe een soundcheck voor jou en je gasten

Test voordat je losbarst even of alles het doet. Check of je signaal (hard genoeg) binnenkomt in de computer en luister hoe het klinkt. Is je stem hard genoeg? Is er geen distortion (vervorming omdat je microfoon te hard staat)? Heb je de goede afstand van de microfoon?

Mocht je een podcast hebben waarbij je over Skype of Zoom een gesprek hebt, check dan of je gasten ook zo goed mogelijk geluid hebben. Dat begint met een goede internet verbinding. En adviseer ze om met een koptelefoon op te bellen en een goede microfoon te gebruiken.

8. Lees het niet letterlijk voor

Probeer je verhaal niet woord voor woord voor te lezen. Dat is minder leuk om naar te luisteren. Zorg dat je een aantal kernwoorden op papier heb staan om je te helpen en praat zo natuurlijk mogelijk. Alsof je het aan een groep vrienden of collega’s vertelt. Een public speaker die het uit het hoofd doet is veel leuker om naar te luisteren dan iemand die het voorleest vanaf een A4’tje, toch?

9. Edit en mix je podcast

Er zijn veel verschillende soorten formats podcast. Of het nou een interviews van twee uur is of een podcast over wetenschap met veel geluidsfragmenten, elke podcast heeft zijn eigen manier van editen. Sommige vragen om hele precieze editing met veel geluidseffecten, externe spraakfragmenten en de perfecte intonatie van je tekst. Een lang interview heeft minder editing nodig. Wil je aankondiging en afsluiting? Een intro-tune? Muziek op de achtergrond? Lekker knutselen dus!

Zorg dat alle stemmen goed te verstaan zijn door het goed te mixen. Zorg dat alle stemmen even hard staan. Als je een interview doet, ‘pan’ dan de ene spreker een beetje naar links en de ander naar rechts. Haal alle schelle ‘S-en’ eruit en haal eventuele ruis en omgevingsgeluid weg.

10. Luister je podcast op verschillende apparaten

Als je alles hebt ge-edit en gemixt is het tijd om je podcast te testen. Luister je podcast op zoveel mogelijk verschillende geluidsbronnen. Denk bijvoorbeeld aan je koptelefoon, earbuds, computer speakers, Sonos en natuurlijk de car-test. Als je podcast goed te verstaan is in de auto dan heb je het goed gedaan.

Vergelijk jouw opname ook met andere podcasts. Onderzoek of het volume hetzelfde is. Blijf schaven totdat je helemaal tevreden bent.

Even samenvatten

  • Koop een geschikte microfoon. Mic check, one, two!
  • Leer werken met audio software. Bijvoorbeeld GarageBand of Audacity.
  • Droge en stille omgeving. Geen omgevingsgeluid en geen galm.
  • Chille spot. Sit back and relax!
  • Wen aan je eigen stem. Jezelf voor het eerst terughoren is altijd een beetje raar.
  • Juiste afstand. 3 tot 6 centimeter van de microfoon.
  • Doe een soundcheck. Is iedereen goed te horen?
  • Lees niet letterlijk voor. Vertel in je eigen woorden.
  • Edit en mix je podcast. Knippen, plakken en alle volumes goed.
  • Test je podcast. Luister je podcast op verschillende apparaten.

En het allerbelangrijkste: heb plezier!

Heb jij een goed verhaal dat gehoord moet worden?

Spraakmaker media helpt je met het maken van inspirerende podcasts. We denken mee met jouw concept en maken professionele opnames en jingles. Zodat jij verandering teweeg kan brengen.